Martti Kitunen (1747-1833) syntyi ja eli elämänsä Virroilla, Uurasen kylässä (Kotalassa). Sakari Topeliuksen Maamme -kirjassa kerrotaan Kitusesta: "Kitusen tilalla Virroilla Pohjanmaan rajalla oli eräällä talonpojalla kuusi poikaa. Viisi oli rotevaa ja voimakasta, jonka vuoksi he kävivät isän kanssa työssä, mutta vanhin, jonka nimi oli Martti, oli lapsena pieni ja heikko. Hän sai olla omissa oloissaan, kulkea pyssy olalla metsässä ja ampua metsoja, teeriä ja pyitä, joita toiset mielellään söivät."
Mahtava metsästäjä
Martti Kitusesta kasvoi Suomen kuuluisin karhunkaataja. Ensimmäisen karhunsa hän ampui 16-vuotiaana Vehmaan kankaalla, muutaman kilometrin päässä kotoaan. Viimeisen hän ampui 74-vuotiaana Laukaalla. Tuolloin hän oli ystäviensä kanssa Jyväskylän markkinoilla, josta Laukaan miehet tulivat häntä hakemaan karhunkaatoon. Yhteensä hän ampui elämänsä aikana 198 täysikasvuista karhua, kaadettujen pentujen määrää ei kukaan osaa sanoa. Martti Kitusella oli tapana ottaa kaatamansa karhun verta talteen ja uhrata sitä jumalille uhrikuusensa juurella. Tuo 200-vuotias komea, kaksihaarainen uhrikuusi kaadettiin keväällä 2001 juhlavin menoin Kotalassa.
Jälkipolville
Martti Kituselta on jäänyt jälkipolville yksi karhukivääri, joka on esillä Suomen Erämuseossa Riihimäellä. Myös hänen kaulassaan roikkunut taikakalu - karhun hammas - on tallella, se on hänen muistoaan vaalivan Korhosen sukuseuran hallussa.
Kukaan ei tiedä, miltä Martti Kitunen näytti - tuolta ajalta ei ole valokuvia. Tämä Martti Kitusta esittävä patsas on siis taiteilijan näkemys hänestä. Perimätiedon mukaan Kitunen oli pienikasvuinen, patsas esittää häntä luonnollisessa koossaan. Patsaan on betonista tehnyt taiteilija Markku Kangasmäki. Hän asui Ruotsissa, mutta vietti kesät kesäasunnollaan Kotalassa. Myös Kitusen Kievarin alueella olevat karhu- ja ilvespatsas ovat hänen valmistamiaan.
Lisätietoa
Lisää tietoa Martti Kitusesta ja hänen elämästään saat mm. kirjasta Heikki Korhonen: Martti Kitunen (muistelmia Suomen kuuluisimmasta karhunampujasta ja kuvauksia hänen seikkailuistaan). Werner Söderström osakeyhtiön kirjapaino Porvoo 1935. Näköispainos PainoPorras Oy, Jyväskylä 1992.作者: 唐夫 时间: 2014-10-15 19:03 除此而外,最近的阅读,还有两个历史事件,深深的震动着我。将慢慢写来。